Kakšne leče izbrati?

Kontaktne leče omogočajo aktiven in nemoten življenjski slog, istočasno pa morajo nuditi visoko udobje nošenja in odličen vid. Uporabnik si želi kontaktno lečo, ki ustreza njegovim osebnim željam in potrebam. Danes, ko je ponudba večja kot kadarkoli prej, je za uporabnike mehkih kontaktnih leč veliko zanimive izbire.

Kontaktna leča mora biti prilagojena vidni napaki in očesu zato je potrebno opraviti pregled za kontaktne leče. Določi se dioptrija in vrsta kontaktnih leč, ki je za vas in vaše oko najbolj primerna. Vrsta kontaktnih leč se določi glede na čas nošenja in uporabo.

Dnevne leče so najbolj praktične in varne za nošnjo, saj jih po vsaki uporabi zavržete. Zjutraj pa vstavite vedno novo sterilno lečo s tem se izognete očesnemu vnetju, ki je lahko posledica umazanije na leči. Ne rabite čistilnih tekočin in posodic za shranjevanje leč. To so tudi najtanjše leče zato predstavljajo manjšo obremenitev za oko in veke. Posebej so priporočljive za vse tiste, ki nosijo kontaktne leče le občasno kot so športne dejavnosti ali kakšne druge dejavnosti. Tako pri občasnem nošenju vstavite novo svežo lečo in ne lečo, ki je ležala v posodi štirinajst dni pa še pozabili ste mogoče zamenjati vodo v posodici zaradi česar lahko pride do razvoja glivic ali bakterij s tem pa do zapleta.

Štirinajst dnevne so izjemno mehke leče za vsak dan. Namenjene so dnevnemu nošenju zato jih morate pred spanjem odstraniti iz očesa. Lečo je potrebno očistiti, splakniti in razkužiti vsakič, ko lečo odstranimo, vendar samo s priporočeno tekočino za leče.  Z novim parom jih zamenjate po štirinajstih dnevih od odprtja.

Tedenske leče so v tiste štirinajst dnevne leče, ki so primerne tudi za podaljšano nošenje. To pomeni podaljšano nošnjo tudi ponoči in med spanjem, zaradi tega se njihov čas uporabe skrajša na en teden. Priporoča pa se, da jih tudi kdaj odstranite in očistite. Z novim parom jih zamenjate po tednu. Preden začnete s podaljšanim nošenjem leč se posvetujte s svojim očesnim specialistom, ki bo presodil ali je podaljšano nošenje leč primerno za vas ali ne.

Mesečne kontaktne leče so udobne za nošenje in namenjene izključno dnevnemu nošenju. Posebej je potrebno poudariti da je pri teh lečah pomembno pravilno čiščenje leč, za varno in udobno nošenje. Pri prekomernem nabiranju beljakovinskih oblog ali encimov na leči pa je potrebno dodatno čiščenje leč oziroma izbira leč za krajše nošenje. Za čiščenje uporabljate priporočene tekočine za leče. Leče zamenjate z novim parom po enem mesecu.

Letne leče se predpisujejo bolj redko saj je večina letnih leč poltrdih. Mehke pa so tudi bolj debele in zato manj udobne za nošnjo. Na poltrde leče se mora uporabnik postopno navajati, saj so na začetku lahko precej neprijetne. Pa še vzdrževanje in čiščenje je bolj zahtevno zaradi preprečevanja in nabiranja oblog na leči.