Svetovni dan vida

Prisluhnimo in spomnimo se večkrat, ne samo enkrat na leto. Ne samo vsak drugi četrtek v oktobru, ko praznujemo svetovni dan vida.

Ne zavedamo se, kako pomemben je dober vid v sodobni družbi, ki je vsa ostala čutila podredila vidu. Vid je eden izmed najdragocenejših čutov, z njim zaznavamo svetlobo (barve, oblike, velikost, oddaljenost …) Vendar se tega dosti krat ne zavedamo, dokler ne nastopijo težave z vidom.

Slepi in slabovidni pa se v vsakodnevnem življenju srečujejo z mnogimi ovirami. Med te ovire spadajo obrazci na uradih in bankah s premajhnimi napisi in neprilagojeni televizijski programi potrebam slabovidnih. Med drugim tudi vse več produktov v trgovinah, ki dodatno obremenijo izbiro artiklov, ker niso primerno označeni. Ko tako razmišljam, se zavem kako zelo se morajo slabovidni in slepi prilagoditi, da lahko vsaj delno normalno funkcionirajo v sodobni družbi. Delna ali popolna izguba vida človeka izrine na družbeni rob. Razen, ko je družba pripravljena in pomaga pri celoviti rehabilitaciji in se tako lažje nauči novih življenjskih veščin, ki ga vrnejo v življenje. Samo zamislite si, kako bi se počutili na avtobusni postaji, ko ne bi mogli razbrati na kateri avtobus morate.

Tudi otroci, ki so slabovidni se morajo prilagoditi šolskemu sistemu in družbi. Za kar pa morajo vložiti veliko več truda in časa kot njihovi vrstniki, da lahko dosegajo enake rezultate.

Prisluhnimo slepim in slabovidnim, da bodo lahko tudi oni enakovredni člani družbe.