Skrb za oči v digitalni dobi

Varovanje vida je ključnega pomena za ohranjanje dobre kakovosti življenja. Zaradi sodobnega načina življenja in dela vedno več časa preživljamo za računalnikom in telefonom. S prihodom tehnologije ni presenetljivo, da otroci v šolski dobi računalnike in druge digitalne naprave včasih uporablja ure in ure. Med gledanjem računalniškega zaslona ali med branjem se utripanje očesa močno zmanjša v povprečju na minuto utripnemo 14 krat, to število pa se za računalnikom zmanjša na zgolj štirikrat. To povzroči suh in pekoč občutek v očeh.

Ta povečana izpostavljenost jim daje večje tveganje za sindrom računalniškega vida. Sindrom računalniškega vida lahko predstavlja velik problem in prizadene kar 75 % ljudi, ki delajo za računalnikom. To je resno zdravstveno stanje oči, ki lahko povzroči bolečine v hrbtu in vratu, suhe oči in celo glavobole.

Bolj kot sami neudobni simptomi pa je zaskrbljujoče dejstvo, da  lahko pride do povzročitve dolgoročnih težav z vidom in očesnih motenj.

Simptomi, ki se ob tem pojavijo so: utrujene oči, suhe oči, pekoče oči, občutljivost na svetlobo, zamegljen vid, glavoboli ter bolečine v ramenih, vratu in hrbtu

Če menite, da imate simptome, se izplača obiskati očesnega strokovnjaka.

9 nasvetov za pomoč pri zaščiti oči zdaj

Da bodo vaše oči zdrave in vid v popolnem stanju, sledite tem preprostim nasvetom:

  1. Ustvarite delovni prostor, ki spodbuja dobro držo

Zaslon računalnika postavite v dolžino rok in nekoliko pod višino oči. To vam pomaga ohranjati naravnost hrbta in vam pomaga ohraniti ustrezno razdaljo od zaslona.

  1. Postavite zaslon, da zmanjšate bleščanje

Ne nagnite ga navzgor in ga postavite tako, da preprečite direktno bleščanje od okna v ekran in drugih površin.

  1. Zdravniki priporočajo vlaganje v računalniška očala

Nekateri zdravniki priporočajo, da nosite očala z anti-refleksnimi lečami, ki jih lahko kombinirate tudi s posebej oblikovanim premazom, ki blokira in selektivno absorbira modro svetlobo.

  1. Sledite pravilniku 20/20/20

Vsakih 20 minut vzemite 20 sekundni odmor  in poglejte nekaj, kar je vsaj 20 feet oziroma 6 metrov stran. Najbolj sproščujoče na oči vpliva zelena barva zato, če imate možnost namestite na tej razdalji kakšno rastlino ali sliko kjer prevladuje zelena ( travnik, gozd,…)

  1. Prilagodite svetlost naprave

Razmislite o spreminjanju barve ozadja od svetlo bele do hladno sive.

  1. Zmanjšajte količino svetlobe

Zmanjšajte količino zgornje in okoliške luči, ki tekmujejo z zaslonom vaše naprave.

  1. Povečajte velikost besedila

Povečajte velikost besedila, da ga bo lažje prebrati.

  1. Ne pozabi na utripanje

Utripajoče mazanje oči, tako da ostanejo vlažne in zdrave. Poskusite zavestno pomežikni in tako izboljšati navlaženost oči.

  1. Otroci morajo pred zaslonom preživeti omejen čas

Če imate otroke, razmislite o omejevanju časa pred zaslonom in skrajšajte tudi svoj čas pred zaslonom, ​​da boste dober in zdrav vzor.