Poškodba roženice

Ena izmed najpogostejših očesnih poškodb je poškodba vrhnjega dela roženice, imenovanega epitel. Poškodbo roženice spremlja solzenje in močna bolečina, zaradi veliko živčnih končičev, ki se nahajajo v roženici. Pojavi se tudi fotofobija. Epitel se hitro obnavlja, manjše poškodbe se zacelijo že v 24 urah, če pa je odrgnina večja, se bo celila več dni ali tednov. Pomembno je, da ne mencate očesa z rokami, še posebej v času celjenja.

Takoj po poškodbi pokrijte oko s sterilno gazo, da preprečite mežikanje in s tem še večje poškodbe očesa. Obiščite oftalmologa, ki bo pregledal vaše oko pod mikroskopom in preveril ali imate tujek še v očesu ter kakšna je poškodba.

Največkrat so tujki majhni in jih solze samodejno odstranijo, lahko pa se zgodi, da se tujek prilepi ali zarine v oko, kar lahko vodi do resnih težav. V primeru, da je tujek še v očesu ga bo zdravnik odstranil. Predpisal vam bo tudi protivnetna oziroma antibiotična zdravila, s katerimi se preprečijo okužbe na poškodovanem delu očesa. Preprečite takšne poškodbe in uporabljajte zaščitna očala!