Pravilna izbira otroških očal

Kateri okvir za očala je primeren za mojega otroka? To je vprašanje, ki se vedno znova ponavlja.

Otroški okvir oz. otroška korekcijska očala morajo biti lahka, prožna, udobna za nošenje in predvsem trpežna.

Otroška očala morajo biti lahka, da s svojo težo ne obremenjujejo otrokovega nosu. Dolgotrajno nošenje pretežkih očal lahko ima vidne posledice na nosnem korenu, kot so odtisi na mestu pritiska ali celo vnetje. Pomembno je tudi prileganje očal na nosu, da očala ne lezejo po nosu. Dobro je, če so očala prožna oz. imajo prožne ročke,  da se lahko lepo prilagodi obliki obraza otroka. Očala morajo imeti primerno zaobljen zaključek ročk okvirja, da ne pride prevelikega pritiska ročk na ušesi, saj je to lahko zelo boleče in lahko pride tudi do vnetja kože za ušesom.

Da bo otrok rad nosil očala se mora z njimi dobro počutiti. Pomeni, da morajo očala biti udobna za nošenje in da si mora biti všeč z njimi.

Najprimernejši okvir za otroke v starosti med 1,5 – 6 let je plastičen in obložen z gumo, saj tako pri morebitnem padcu ali udarcu ne pride do poškodb obraza. Guma na nosniku in na ročkah pa preprečuje drsenje očal.

  

 Za otroke starejše od 6 let je primeren tudi navaden plastičen okvir. Kovinski okvir lahko pri padcu ali udarcu povzroči poškodbe na obrazu, predvsem na področju nosa ali senc. Kovinski okvirji so zato primerni za starejše otroke.

Prožnost ročk in trpežnost otroških očal je zelo pomembna, saj so otroška očala bistveno bolj “obremenjena” kot očala odraslega človeka. Na kakšnih preizkušnjah se lahko znajdejo otroška očala se nam odraslim sploh ne sanja, zato je pomembno, da so trpežna in iz takih materialov, da ne poškodujejo otroka.

Ob nakupu očal je potrebno biti pozoren, da bodo očala udobna za nošenje, da bodo varna za otroka v primeru “nezgod” in da bodo otroku všeč. Le tako bodo otroci z veseljem nosili svoja očala.

V optiki vam bomo svetovali ter skupaj z vami in otrokom našli najprimernejša očal za vašega otroka.