Ste pozabili posodico za kontaktne leče

Vsi kdaj pa kdaj kaj pozabimo, ko se odpravljamo od doma. Včasih pa pozabimo vzeti kaj pomembnega tudi, če smo še malo prej mislili, da tega ne smemo pozabiti. V glavi se nam takrat poraja mnogo stvari, kaj vse moramo vzeti, kdaj moramo kje biti in kako bomo prispeli do tja in še marsikaj drugega. Zato ni nič čudnega, da že, ko se odpravimo na pot imamo občutek, da smo nekaj pozabili. Se vam je že zgodilo, da ste se odpravili na potovanje ali poslovno potovanje s kontaktnimi lečami. Seveda ste vzeli s sabo tudi očala in ko ste bili že na poti ste se spomnili, da ste sicer vzeli tekočino za leče niste pa vzeli posodice.

Kaj pa zdaj?

Veste, da boste morali vzeti kontaktno lečo iz očesa. Veste tudi, da leči ne bosta več uporabni, če ne bosta v tekočini, ker se bosta posušili. Takrat se vam  verjetno poraja vprašanje, kam lahko dam leči? Vse kar se boste spomnili, je narobe. Kontaktne leče lahko hranite samo v sterilni posodici za kontaktne leče. V nasprotnem primeru si lahko z lečo prinesete v oko kakšno okužbo, ki je lahko zelo neprijetna in lahko pride do hudih posledic za oko.

Zato je pravilna rešitev naslednja:

  1. Leče pustite v očesu, seveda če vam ne povzročajo težav. V nasprotnem primeru leče odstranite iz očesa in zavrzite.
  2. Čim prej poiščite optiko ali lekarno in kupite posodico, v kolikor nimajo samo posodice pa vzemite najmanjšo tekočino.
  3. Zdaj lahko vzamete leče iz očesa z upoštevanjem pravilnega rokovanja z lečami in jih daste v posodico.