Antirefleksni sloj

Antirefleksni sloj je nanos večih plasti materiala z namenom zmanjšanja oz. odstranitve odseva s površine očalne leče (stekla), kar omogoča bolj prosojen videz in zmanjša odboj svetlobe na leči.

Še posebej pomemben je antirefleksni sloj pri večjih dioptrijah in stanjšanih očalnih lečah, saj zagotavlja večjo propustnost svetlobe in s tem tudi bolj jasen in udoben pogled skozi očalne leče.

Na sliki (levoimg_20161214_154602_edited) je  prikazana razlika med lečo z antirefleksnim slojem (desna polovica leče) in brez antirefleksnega sloja (leva polovica leče). Kot vidimo je bistvena razlika v odsevu na leči. Takšni odsevi ne motijo samo vašega pogleda skozi leče oz. očala,  ampak tudi pogled v vaše oči.

Tehnologija izdelave materialov antirfleksnih slojev se nenehno razvija. Trend razvoja gre le v smeri kvalitete vida, ampak tudi praktičnih koristi za uporabnika, kot so :

  • na bolj gladkih očalnih lečah se nabere manj umazanije, kar pomeni manj čiščenja in manj možnosti nastanka prask na lečah,
  • na bolj gladki površini očalne leče se zadrži manj kapljic tekočine, zato so dežne kapljice bistveno manj moteče,
  • novi materiali zmanjšujejo elektrostatičnost plastičnih očalnih leč in posledično tudi manjše nabiranje prahu na površini leče.

Velikokrat so uporabniki očal prepričani, da je antirefleksni sloj tudi zaščita pred rosenjem očal, kar pa ne drži. Do rosenja pride ne glede na to ali imajo leče antirefleksni sloj ali ne. Pri prehodu z mrzlega v topli prostor se vlaga, ki se zadržuje v toplem zraku ob dotiku z mrzlo lečo izloči in ta se nabere na njej. Rosenje izgine, ko se leča ogreje na sobno temperaturo.

Na spodnji sliki je še en prikaz pogleda z antirefleksnim slojem in brez antirefleksnega sloja.

_20161209_112413                        Leva stran leče je brez antirefleksa.                   Desna stran leče je z antirefleksnim slojem.

Barve antirefleksnih slojev se razlikujejo glede na proizvajalca očesnih leč. Običajno imajo vsi proizvajalci antirefleksni sloj osnovne barve zelena. Nekateri pa imajo še dodatne barve antirefleksnih slojev, kot so vijolično – modra, zlata, srebrna…

Barva antirefleksnega sloja nima učineka na barvo očalnih leč. Razen nanos, ki nevtralizira modro svetlobo, ki jih oddajajo digitalni zasloni je leča pri nekaterih proizvajalcih malenkostno rumena, kar pa ne vpliva na kvaliteto vida oz. jasnost vida skozi lečo. Dodatne koristi tega so manj bleščanja in večji kontrast, s tem pa bolj udoben in sproščen vid in naravnejšo percepcijo barv na ekranu.