Nega oči

Da bi zahtevnost življenja z lahkoto zmogli potrebujemo čutila. Oči so ene izmed naših najpomembnejših čutil. Njihovo nemoteno delovanje je pomembno saj z njimi zaznavamo okolje okrog nas, srna

nevarnosti

img_0377

ali lepote.

Oči so tudi tiste, ki naredijo prvi vtis in nam veliko povedo o sami osebi.

Oči so čutilo in nemoteno delujejo samo, če so zdrave. Pomembno je, da za njih skrbimo, jih negujemo, sprostimo in spočijemo. Za lepe in zdrave oči je pomebna tudi prehrana, ki vsebuje vitamine A, C in E.
Vseeno obstaja veliko ljudi, ki očem in higieni ne posvečajo dovolj pozornosti. Pri osebni higieni velikokrat pozabimo na naše oči. Negujemo jih z dnevnim umivanjem, pri zdravih očeh zadostuje, če umijemo zaprte oči od zunaj navznoter. Razen pri težavah, kot so solzenje, suho oko, nepravilno mežikanje, blefaritis in vntjih. V teh primerih potrebujejo oči posebno nego večkrat na dan.

Za umivanje oči uporabimo čisto gazo, ki jo navlažimo in nežno očistimo zaprto oko od zunaj navznoter. Najprej očistimo zdravo oko in šele nato z novo čisto gazo vneto oko. Če so obloge na očesu zasušene jih najprej navlažimo z vlažno (z nje ne sme teči voda ali čistilna tekočina) gazo, ki jo pustimo nekaj časa na zaprtem očesu. V tako očiščeno oko potem kapnemo kapljice ali stisnemo mazilo odvisno od tega kaj imamo predpisano.