Glavkom

Glavkom je skupni pojem za vse očesne spremembe, ki nastanejo zaradi zvišanega očesnega pritiska. Zaradi povečanega očesnega pritiska pride do poškodbe očesnega živca, ki prenaša informacije v možgane. Značilno pa je tudi zoženje vidnega polja.

glavkom-pogled

Nenadno visoko zvišanje očesnega pritiska povzroči na zrklu vnetje, tam kjer pa se tlak razvije počasi pa vnetnih znakov ni. Bolniki večinoma čutijo neko nejasno bolečino v očesu in za očesom, tudi glavobol se lahko pojavi. Če se ob bolečinah pojavijo še motnje v vidu kot so meglen vid, mavrični krogi okrog luči kar lahko traja nekaj ur se poleže in ponovno pojavi čez nekaj časa. Vam svetujemo, da v takšnih primerih obiščete okulista, ki vam bo naredil pregled očesnega ozadja in izmeril očesni pritisk. Na podlagi preiskav vam bo tudi postavil diagnozo in predpisal terapijo, ki je za vas potrebna.

Zelo pomembno je hitro odkritje povišanega očesnega pritiska, ki se ga z zdravili poskuša znižati na normalno višino in ga na tej obdržati. Očesni pritisk je v večini primerov neodvisen od krvnega pritiska.

glavkom-ocesno-ozadje

normalno oko               glavkom