Kako pogosto je potrebno zamenjati očala

 

V kolikor že imate očala ali nosite kontaktne leče se je potrebno zavedati, da se lahko dioptrija spremeni. Kvalitetna očala ob pravilnem rokovanju lahko nosite več let, medtem ko je kontaktne leče potrebno redno zamenjevati. Ob spremembi dioptrije je pri očalih potrebno zamenjati stekla. Kako pogosto pa se dioptrija spreminja? V nadaljevanju boste izvedeli, kako opaziti spremembo dioptrije in kdaj je potrebno obiskati oftalmologa ali se oglasiti v optiki.

Kdaj potrebujem nova očala?

Tudi če že imate očala, je pomembno, da hodite na redne kontrole. Priporočljivo je, da vsaj na dve leti preverite svojo dioptrijo. Od vsakega posameznika pa je odvisno, kako se njegova dioptrija spreminja ali ne spreminja. Ob ugotovitvi spremembe dioptrije za 0,50 ali več je potrebno zamenjati očala oz. stekla.

Kako pogosto je potrebno zamenjati očala?

Človeško telo se neprestano spreminja, kar je najbolj opazno pri otrocih in mladini, ko lahko v kratkem času pride do velikih sprememb. Zato je še posebej pomembno, da se vsaj enkrat letno opravljajo redne kontrole vida. Ob spremembi dioptrije, ki jo zazna otrok sam, pa je potrebna takojšnja kontrola. Z redno kontrolo in pravilno dioptrijo se doseže optimalni razvoj globinskega vida in očesa. Očala pa morajo biti tudi pravilne velikosti, da ne pritiskajo na posamezne dele na obrazu.

Do sprememb v dioptriji prihaja tudi pri odraslih, še posebej po štiridesetem letu starosti. Sprememba dioptrije za 0,25 dioptrije na letni ravni ni noben vzrok za skrb. Se pa starajo tudi naše oči, zaradi česar pride do sprememb, ki pa se ob rednih kontrolah pravočasno odkrijejo. Tako kot pri vsaki drugi bolezni je čas pomemben dejavnik. Pravočasno odkrite spremembe se lahko zdravi z določenimi terapijami ali pa se razvoj sprememb s primerno terapijo vsaj upočasni. O spremembah se pogovorite s svojim oftalmologom. Priporočen čas kontrole je vsake dve leti ali prej, v kolikor ste opazili spremembo vida. Če se vid opazno spremeni v kratkem času, morate takoj obiskati specialista.

Kako pogosto boste kupili očala pa je odvisno od vaših osebnih potreb. Danes očala niso samo pripomoček za vid, ampak so postala tudi modni dodatek. Lahko imate tudi več očal hkrati in jih kombinirate z barvami oblačil in barvo las. Vedno pa lahko svoj stari okvir obdržite (če je le-ta v dobrem stanju) in zamenjate samo stekla.