Povečevalne lupe

Povečevalne lupe pri slabovidnosti s souporabo očal omogočijo lažje branje ali opravilo. Lupe pa niso samo pripomoček za slabovidne, ampak tudi za mnoge poklice, ki za svoje delo potrebujejo povečanje detajlov (zlatarji, urarji, kozmetičarke…). Na trgu je velika izbira lup za različne namene uporabnosti, različnih oblik ter velikosti povečave.

Slabovidni imajo pravico do povečevalne lupe preko naročilnice, ki jo izda okulist po opravljenem pregledu, kjer se določi potrebna povečava.

Po pogojih ZZZS vam naročilnica pripada pri slabovidnosti – bolezensko stanje pri vidni ostrini 0.40 in manj. Trajnostna doba pripomočka je 36 mesecev, zanj pa vam krijejo vrednost 46,42 eur.

Navadna lupa uporabna vse stransko.

 

Lupa z osvetlitvijo za slabovidne, da poveča kontrast in s tem izboljša vidljivost. Cene teh lup se gibljejo od 50 eur naprej.

 

Stoječa lupa z osvetlitvijo za slabovidne, da poveča kontrast in s tem izboljša vidljivost. Cena od 140 eur.

 

Stoječa lupa se uporablja za razna opravila. Cena od 100 eur.

 

   

 

Različne prenosne elektronske lupe, ki stanejo od 300 eur do 1.500 eur. Omogoča branje, pisanje in izpolnjevanje dokumentov.

 

  

Namizne elektronske lupe za katere pa je treba odšteti od 2.500 eur  naprej. Osnovne funkcije takšne lupe so: nastavitev povečave, možnost izbire foto in umetne kontrstne pozitivne in negativne slike, nastavitev kontrasta, zamrznitev slike na zaslonu.

Cene lup se razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca in od izvedbe modela lupe kot tudi same povečave!

Za preverjanje potrebne povečave pa si lahko pomagate tudi s tablico za določanje povečave (kliknite na povezavo).

Več o tem pa si lahko preberete tudi v brošuri podjetja Diopta d.o.o.

Umetnost življenja s slabovidnostjo